Herentals geeft negatief advies voor nieuwe winkels in Shopping Park Olen : de uitbaters van het Shopping Park in Olen krijgen van het gemeentebestuur van Olen een bouwvergunning om een leegstaand winkelpand te verbouwen tot een ruimte voor drie kleinere winkels. Het stadsbestuur van Herentals adviseert negatief en stuurt een afgevaardigde naar de bespreking van het Nationaal Sociaal-Economisch Comité voor de Distributie. Het college van burgemeester en schepenen wenst geen nieuwe detailhandel op enkele kilometers van ons centrum. Het stadsbestuur heeft de afgelopen decennia ingezet op de versterking van het kernwinkelgebied en vreest voor de negatieve gevolgen voor onze handelaars. Het stadsbestuur hoopt dat de hogere overheid, die ook veel belang hecht aan kernversterking, rekening houdt met het negatieve advies van Herentals en Geel.

Stad wil meer sociale huurwoningen

De stad sluit een sociaal woonbeleidsconvenant af met de Vlaamse overheid. Op die manier kunnen de sociale huisvestingsmaatschappijen voor hun projecten in Herentals blijven rekenen op financiële steun van de overheid.

In 2009 besliste de Vlaamse overheid dat elke gemeente een bepaald aantal sociale woningen moet realiseren tegen 2025. In Herentals werd het aantal opgelegde sociale huurwoningen nu al overschreden. Door een sociaal woonbeleidsconvenant af te sluiten met de Vlaamse overheid wil de stad in de komende jaren nog 203 bijkomende sociale huurwoningen creëren.

Voorbereiding aanleg fietspaden langs Lierseweg

Het stadsbestuur werkt samen met de gemeente Grobbendonk aan de aanleg van veilige fietspaden langs de Lierseweg en de Herentalsesteenweg (N13). Tegelijkertijd wordt er ook een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. De projectzone ligt tussen het op- en afrittencomplex van de E313 (Herentals-West, nr. 20) en het kruispunt ter hoogte van Van Ende & Roxy.

Enkele maanden geleden werden de laanbomen langs de N13 gerooid, ter voorbereiding van de heraanleg. Nu stelt het college van burgemeester en schepenen een firma aan voor het bouwrijp maken van het terrein zodat de nutsmaatschappijen hun nieuwe leidingen kunnen aanleggen. De opdracht gaat naar de firma Caethoven Wegenbouw uit Vosselaar. Het aandeel van Herentals in de kostprijs is 58.102,84 euro.

Stad vraagt uitstel omgevingsvergunning aan

Op donderdag 23 februari 2017 treedt de regelgeving van de omgevingsvergunning in werking op Vlaams, provinciaal en gemeentelijk niveau. De Vlaamse Regering heeft vastgelegd dat gemeenten individueel om uitstel kunnen vragen voor de invoering van de omgevingsvergunning.

Omwille van het ontbreken van een dossierbehandelingssysteem dat rechtstreeks kan communiceren met het Omgevingsloket, is de stad technisch genoodzaakt om te kiezen voor een latere invoerdatum. Op aanbevelen van de softwareleveranciers beslist het college van burgemeester en schepenen om de omgevingsvergunning voor de stad Herentals pas in te voeren op 1 juni 2017.

De omgevingsvergunning hervormt het systeem van vergunningen grondig. Ze verenigt en vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. De aanvragen worden digitaal ingediend bij één loket, het Omgevingsloket. Daarna volgt er één openbaar onderzoek en één adviesronde. Dat is efficiënter, bespaart tijd en leidt tot betere resultaten.

Infosessie over reanimatie en het gebruik van de defibrillator

Om mensen met een hartstilstand te redden, moet u snel kunnen reageren. Daarom willen de stad en het Rode Kruis zo veel mogelijk inwoners laten kennismaken met reanimatie en het gebruik van de defibrillator. Op dinsdag 7, 14, 21 en 28 maart kunt u een infosessie volgen. De sessies starten telkens om 19 uur en vinden plaats in de gebouwen van het Rode Kruis (Schoolstraat 46).
Inschrijven is verplicht en kan via www.herentals.be/hartveilig of bij Marc Lauwen (tel. 014-30 74 80). Deelnemen is gratis. De infosessies maken deel uit van het project Herentals Hartveilige Stad.

Start2Stop helpt u stoppen met roken

Met het project Start2Stop willen de Herentalse huisartsen, het AZ Herentals en het stadsbestuur zo veel mogelijk mensen helpen stoppen met roken. Start2Stop biedt rokers ondersteuning, zowel individueel als in groep en met medische en psychologische begeleiding waar het kan.

Wilt u zelf starten met stoppen? Kom dan op donderdag 16 maart om 20 uur naar de infoavond in de Lakenhal. U krijgt er informatie over de mogelijkheden en u kunt zich meteen inschrijven voor groepssessies. De toegang is gratis, maar vooraf inschrijven wordt aangeraden. Dat kan via www.start2stop.be, aan de balie van het ziekenhuis (Nederrij 133) of in Gezondheidscentrum De Berk (Berkenlaan 17).

Sportkampen paasvakantie

Tijdens de paasvakantie kunnen kinderen en jongeren deelnemen aan sportkampen in De Vossenberg. Twee weken lang kan iedereen zich uitleven onder leiding van enthousiaste monitoren. Tijdens de tweede week is er ook een kleutersportweek voor kinderen geboren in 2011 en 2012. Inschrijven voor de sportkampen kan vanaf maandag 13 maart via www.herentals.be/sportkampen.

Stad ondersteunt korfbalfinales

Korfbalclub Vobako uit Lichtaart organiseert op 18 en 19 maart de kruisfinales topleaque korfbal in de sporthal van Sport Vlaanderen Herentals. Op 25 en 26 maart vinden daar ook de finales plaats. Het college van burgemeester en schepenen verleent haar medewerking en stelt materiaal zoals tafels, stoelen en een podium ter beschikking.

Data Herentals Fietst en Feest 2017 

In 2017 vindt de 13e editie van Herentals Fietst en Feest plaats. Op donderdag 27 juli is er het na-Tourcriterium en op vrijdag 28 juli het volksfeest met een duatlon, de Lu 2 uur van Hertals, veel optredens en animatie. De Classico Boretti staat gepland op zondag 30 juli. Herentals Fietst en Feest is een organisatie van vzw De Markt Fietst, met medewerking van de stad Herentals.